Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Corespondenţa prof. Iosif E. Naghiu cu academicianul Mihai Ciucă
[Cronică]
de Paul Ungureanu [alte lucrari ale acestui autor]

Unul dintre profesorii de īnaltă ţinută intelectuală al Liceului din Săveni īn deceniile şase şi şapte a fost regretatul Iosif E. Naghiu, profesor de limba latină, īndrăgit dse numeroase generaţii de elevi şi colegi. A fost o figură pitorească a Săveniului, mereu cu o geantă sub braţ, de care nu se despărţea niciodată. A făcut din meserie un apostolat. A fost bibliotecarul savantului Nicolae Iorga şi a cunoscut pe Gala Galaction şi Lucian Blaga. A absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie din Chişinău şi facultatea de Teologie din Cernăuţi. Intrānd īn conflict cu autorităţile comuniste a fost exilat de pe meleagurile transilvănene īn micul orăşel Săveni, din nordul Moldovei, ca şi poetul Lucian Blaga, ce īn primii ani ai exilului botoşănean, a predat limba şi literatura romānă la Darabani. Profesorul Iosif E. Naghiu īn afara activităţii de la catedră, majoritatea timpului şi-l petrecea la bibliotecă orăşenească sau la diverse simpozioane din Botoşani, Săveni, Dorohoi şi Iaşi. A purtat o vastă corespondenţă cu mari personalităţi, printre care şi cu academicianul profesor doctor Mihai Ciucă (1883-1969), născut la Săveni, dintr-o familie de īnvăţători. Īn urmă cu vreo 40 de ani, profesorul Iosif E. Naghiu lucra la o monografie a şcolii din Săveni, unde Mihai Ciucă a īnvăţat clasele primare, ocazie cu care s-a adresat academicianului din Bucureşti pentru documentare. Iată răspunsul primit:
„Stimate profesor Naghiu,
Īn scrisoarea dvs. cu privire la monografia şcolii din Săveni, pe care doriţi s-o alcătuiţi, vă răspund următoarele:
Cu poşta de ieri v-am expediat volumul original „Mihai Ciucă”, unde veţi găsi datele informative cu privire la activitatea personală, din ţară şi pe tărāmul mondial, a fostului elev Mihai Ciuc㠖 al şcolii organizată de tatăl său Platon Ciucă, a cărui soţie, la rāndul ei, era directoarea Şcolii

de fete din Săveni. Şcoala de băieţi a fost condusă de tatăl meu, Platon Ciucă, timp de 27 de ani, cānd a decedat īn 1898. mama, Elena Ciucă, născută Istrati, fiica preotului Istrati de la Biserica Vovidenia din Botoşani, şi-a continuat activitatea timp de 40 de ani, pānă la pensionare. Ambele şcoli de băieţi, colegi cu mine, erau trei sferturi din Săveni, un sfert din satele apropiate din Valea Başeului, Petricani, Ştiubieni, Drăguşeni, Vlăsāneşti şi altele. Veneau dimineaţa pe jos şi cu māncarea īn traistă, īntorcāndu-se seara după ora 4. Printre elevii şcolii din Săveni a fost şi fratele mai mare al lui George Enescu (de la Liveni, unde a şi murit, īntr-o epidemie mare de difterie, prin 1880). Spre că aceste date vă vor fi utile īn scopul dorit şi dacă veţi avea nevoie de completări, cu plăcere vă stau la dispoziţie. Acad. Prof. Mihai Ciucă”
Profesorul Iosif E. Naghiu, la pensionare, s-a retras la un cămin de bătrāni din Iaşi, spre a trăi īn lumea cărţilor de la Biblioteca Fundaţiei. Īn ultimul an de viaţă s-a retras la Săveni, trăind īn acelaşi hotel trist, aflat la intrarea īn Săveni dinspre Botoşani, după care īn scurt timp s-a mutat la Căminul de bătrāni din Dorohoi, unde s-a stins la vārsta de 69 de ani.
La funeraliile prof. Iosif E. Naghiu au luat parte foşti colegi de la Săveni şi distinşii profesori din Dorohoi, precum Gheorghe Romāndaşu, familiile profesorilor Zaiţ, Saca, Guţic, Stoica, dar şi profesori universitari din Iaşi. Profesorul Iosif E. Naghiu nu şi-a dus pānă la capăt misiunea sa din cauze obiective. Īn schimb, distinsul profesor de istorie Constantin Cojocariu, după evenimentele din decembrie 1989, a publicat Monografia īnvăţămāntului săvinean şi Monografia oraşului Săveni.

(Paul UNGUREANU)


Comentariile cititorilor
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Georgiana ELEZĂU –o tānără ce speră să ne cucerească      [Poezie]
de Georgiana Elezău
Memorii      [Scrieri documentare]
de Demostene Botez
Jurămāntul lui Hipocrate      [Proză]
de Elena Florica Şuster
Grupaj de poezii      [Poezii şugubeţe]
de Constantin Puiu
Cartea cu anecdote circumcise      [Anecdote]
de Teşu Solomovici
Crocodilul de Botoşani şi mătuşa      [Poezie satirică]
de Ionel Bejenaru
Muribunda      [Proză]
de Viorel Buliga
Decebal Gavrilescu      [Scrieri documentare]
de Necompletat
Dumitru Petraş – un poet ajuns la vārsta semicentenară      [Poezie]
de Dumitru Petraş
Iluzie adevărată      [Poezie]
de Lavinia Anghel
Grupaj de poezii      [Poezie]
de Alexandru Căzăcuţ
Fericirea s-a ridicat viguroasă din mormīnt      [Schiţe]
de Costel Pricopie
Petec de toamnă      [Poezie]
de Cristian Bejan
Strămoşii      [Poezie]
de Doru Petrariu
Corespondenţa prof. Iosif E. Naghiu cu academicianul Mihai Ciucă      [Cronică]
de Paul Ungureanu
Mihai Ciucă īn Jurnalul Marthei Bibescu      [Scrieri documentare]
de Paul Ungureanu
Eseu cu… papuaşi      [Eseu]
de Cezar Vasilescu
Plecarea din Troia      [Poezie]
de Viorel Buliga
„Fulgerul”      [Scrieri documentare]
de Gheorghe Amarandei
La Ipoteşti, pentru Eminescu      [Scrieri documentare]
de I.D. Marin
Citind „Despre limit㔠de Gabriel Liiceanu (X)      [Analiză literară]
de George Manole