Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Eseu cu… papuaşi
[Eseu]
de Cezar Vasilescu [alte lucrari ale acestui autor]
Acum o jumătate de mileniu, īn anul 1511, la puţin timp după descoperirea Americii, un discipol al lui Columb, navigatorul portughez, Francisco D-Ambreu a zărit cel dintāi, prin marele său ochean, insula care avea să se numească. „Nova Giunea”, situată aşa cum urma să se vadă din viitoarele avioane, ca o punte īntre Australia şi Indonezia, un mic continent izolat, prin specificul său, de toate celelalte insule din Oceania. Noua Guinee cu o suprafaţă de două ori mai mare ca a Franţei şi o lungime cāt distanţa dintre Paris şi Bucureşti, are o populaţiei de cāteva sute de mii de oameni, cărora li se spune papuaşi, din pricina părului creţ (papwa) ce-abia a trecut din epoca de piatră īn epoca fierului. Īncă nu cunoaşte scrisul şi de aceea un reporter īi numeşte pe papuaşi „oameni din preistorie”, deşi istoria umanităţii a īnceput cu folosirea metalelor, adică īnaintea comunicării prin scriere. Trebuie spus că un lung şir de cercetători īn antropologie şi etnologie ne-au dat studii ample asupra acestor oameni aflaţi īncă pe treapta orānduirii comunei primitive. Papuaşii locuiesc cu familiile īn colibe separate, dar au şi „case ale femeilor” şi „case ale bărbaţilor”, ca un fel de cluburi īn care-şi petrec vremea după dorinţă, cānd nu se organizează serbări
colective la care iau parte toţi locuitorii aşezării. Dar timpul nu se scurge numai īn petreceri paradisiace, existenţa impunāndu-le şi munca pentru asigurarea hranei (vānătoare, pescuit, culesul fructelor şi a mierii) şi pentru creşterea copiilor şi īngrijirea bătrānilor. Atāt īn activitatea de lucrători, cāt şi īn cea spirituală, papuaşii sunt ajutaţi de misionari (medici, profesori). La „casa bărbaţilor” papuaşii aruncă zarurile făcute din lemn, de ei īnşişi, īn jocuri de noroc. Cāştigătorii se aleg cu tot felul de podoabe din scoici şi din pene colorate, din care, ducāndu-se īn colibele lor, le dăruiesc, pe alese, şi familiilor. Pentru ei, īşi păstrează cāştigurile „sufleteşti”, fiindcă īn joc se pun, adesea, şi valori spirituale ce ţin de speranţă şi autosugestie: noroc la vānat, la pescuit şi găsirea unor noi stupuri prin scorburi, ploi răcoritoare sau zile īnsorite – muze invocate, de altminteri, şi īn rugăciunile īnvăţate de la misionarii care propovăduiesc credinţa īn divinitatea creşterii.
Toate aceste trăsături stau, de fapt, la baza caracterului omului din totdeauna, cānd nu-i cotropit de viclenie şi egoism. Pe bună dreptate reporterul de la „Paris Match" are acest profund aforism: „Am găsit la aceşti oameni inocenţa copilăriei omenirii, īncă neatinsă de relele moravuri de mai tārziu, care au cotropit, cu vremea, societatea umană”. (Cezar VASILESCU)

Comentariile cititorilor
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Georgiana ELEZĂU –o tānără ce speră să ne cucerească      [Poezie]
de Georgiana Elezău
Memorii      [Scrieri documentare]
de Demostene Botez
Jurămāntul lui Hipocrate      [Proză]
de Elena Florica Şuster
Grupaj de poezii      [Poezii şugubeţe]
de Constantin Puiu
Cartea cu anecdote circumcise      [Anecdote]
de Teşu Solomovici
Crocodilul de Botoşani şi mătuşa      [Poezie satirică]
de Ionel Bejenaru
Muribunda      [Proză]
de Viorel Buliga
Decebal Gavrilescu      [Scrieri documentare]
de Necompletat
Dumitru Petraş – un poet ajuns la vārsta semicentenară      [Poezie]
de Dumitru Petraş
Iluzie adevărată      [Poezie]
de Lavinia Anghel
Grupaj de poezii      [Poezie]
de Alexandru Căzăcuţ
Fericirea s-a ridicat viguroasă din mormīnt      [Schiţe]
de Costel Pricopie
Petec de toamnă      [Poezie]
de Cristian Bejan
Strămoşii      [Poezie]
de Doru Petrariu
Corespondenţa prof. Iosif E. Naghiu cu academicianul Mihai Ciucă      [Cronică]
de Paul Ungureanu
Mihai Ciucă īn Jurnalul Marthei Bibescu      [Scrieri documentare]
de Paul Ungureanu
Eseu cu… papuaşi      [Eseu]
de Cezar Vasilescu
Plecarea din Troia      [Poezie]
de Viorel Buliga
„Fulgerul”      [Scrieri documentare]
de Gheorghe Amarandei
La Ipoteşti, pentru Eminescu      [Scrieri documentare]
de I.D. Marin
Citind „Despre limit㔠de Gabriel Liiceanu (X)      [Analiză literară]
de George Manole