Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Viaţa īntre fabulă şi apolog
[Eseu]
de George Manole [alte lucrari ale acestui autor]
Cu cartea de faţă („Satana īn sutană”), Costel Pricopie vine īn faţa cititorilor cu cea de-a opta carte de fabule īn proză, care au fost numite de autor, īntr-un mod original, „fabule prefăcute”. Găsim īn cele opt cărţi exact 541 de fabule, cărora nouă ne place să le spunem „fabule pricopiene”, cu scopul declarat de a fi numite aşa īntr-o eventuală istorie literară.
Cum ne-a obişnuit īn ultimele volume şi acesta beneficiază de o īmpărţire īn două. Un calup de FABULE īn care īntālnim personaje animaliere şi un calup din APOLOGURI īn care īntālnim personaje umane. Pentru fabule, Costel Pricopie şi-a ales ca topos OGRADA, īn sensul ei de unitate elementară, ca spaţiu pe care este proprietară o familie. Īn această ogradă convieţuiesc linguşindu-se şi păcălindu-se unii pe alţii: motani, găini, şoricei, dulăi, porci, ţapi, măgari, capre, cocoşi, vaci, cai, boi, iepuraşi, oi etc. Ograda este vizitată des, mai mereu călcāndu-i-se legile de către vulpi, vrăbii, arici, rāndunele, berze, piţigoi, broaşte, nevăstuici, ţānţari şi alte multe vieţuitoare.
Fabulistul constată că deşi mică ograda, sistemul interrelaţional este complex. Pacea este un lucru fragil, īnţelegerile sunt sistematic īncălcate. Aici este valabil㠄legea junglei”, la loc de cinste fiind narcisismul, aventurismul şi grandomania. Fiecare īşi alege prietenii pe măsura sa fizică şi morală. Legea celui mai puternic primează īn orice acţiune de impunere a punjctului de vedere, este cultivată intoleranţa. Se poate spune că prima parte a cărţii este un veritabil eseu ce s-ar putea considera ca un tratat de logică a comportamentului de ogradă. Să remarcăm, alături de alte fabule, pe cea intitulat㠄măgarul s-a īnhămat cu blāndeţe la necazurile familiei” (p.51).
Pentru apologuri Costel Pricopie şi-a ales un topos mai vast, Botoşanii. . Autorul este parte integrantă a toposului, este personaj chiar şi ne prezintă diabolice maşinării, care īl obligă să intre īn relaţii cu alţii. Recunoaştem factori decizionali, īnţelegem cum funcţionează sistemul relaţiilor şi intereselor, īnsă fabulistul lasă
loc şi multor… subīnţelesuri. Iată cum vede Costel Pricopie piramida, din perspectivă fabulistică, īn sistemul propagării dreptei credinţe: „Şoriceii pot deveni preoţi. Popāndăii se străduiesc să ajungă protopopi. Hīrciogii se dau peste cap să se transforme īn episcopi. Şobolanii trag puternic pentru a se unge mitropoliţi. Iar guzganii īmping din coate pānă la scaunul de patriarh, pe care īl īnhaţă cu dumnezeiască lăcomie. Mai se află tagma cārtiţilor, care sapă, nene, sapă ca să fie şi ele de folos lumii īntregi ca smerite călugăriţe”
Mă rog, poate ştie Costel Pricopie ce nu ştim noi. Dacă īn acest topos al Botoşanilor īl regăsim pe autor ca cetăţeanul-fabulist, īn primulo topos, al ogrăzii, īl recunoaştem īn postura de greier-artist. Nu-i este confortabil īn nici o situaţie nşi de aceea, īncă de la īnceput, ne somează: „Nu trageţi īn greierele-fabulist!”. Problema fabulistului, īn general, trebuie mult discutată, motiv pentru care autorul constată: „Īn fabulă, nişte animale īşi pun la bătaie năravurile”; „Năravurile şi purtările alese se īncaieră, se ciomăgesc, se trāntesc, se luptă cu viclenie şi meşteşug”, „Să ştiţi o vorbă urātă de la mine, numai prostul cānd aude sau citeşte o fabulă dă īn mintea sa de bucluc, adică nu se deşteaptă şi mai intră şi cu ciubotele īn mocirlă ca să se răfuiască īn draci cu fabulistul”; „M-am īnchipuit īn locul fabulistului. Şi am găsit dezlegarea. Prea este mereu fericit! Şi asta pentru că atāt linguşelile cāt şi sudalmele, fabulistul le aude şi le simte cu sufletul īmpăcat şi senin”:
Cu această carte. Costel Pricopie ne atrage atenţia că ne ducem viaţa īntre FABULĂ şi APOLOG şi că transferul de caractere dintr-un topos īn altul trebuie doar perceput la cel din jurul nostru. Şi n-o putem face decāt dacă suntem un pic de… fabulişti. Iar dacă nu suntem, atunci să respectăm fabulistul. Vremurile īncep să ne lămurească īncet-īncet că fabulistul are dreptate.
(Gergică Manole – Idei la firul ierbii)

Comentariile cititorilor
mariana vicky vartosu [09 May 2010 | 21:19:59]
Intimplator am citit acest comentariu.Si tot intamplator il cunosc pe autor.As indrazni sa spun ca il apreciez pentru munca asidua.Cit priveste analiza domniei voastre, toate cele bune.La subiect, la text.Ati analizat cu simtul raspunderii cartea(cartile).Am cartea(cu autograful autorului), deci stiu despre ce vorbiti.Felicitari pentru gestul dvs.onest.
5LG7870m [30 September 2013 | 07:03:08]
20/01/2013Ca de obicei, peinrtent si bine argumentat articolul. Domnule Stefan Vlaston, cred ca nu e suficient sa dezbatem pe propriul Site, decat din nevoia exercitiului de a promova idei politice mai tinerilor nostri republicani, dar lideri cu potentialul dvs. trebuie sa fie sustinuti de o constructie politica semnificativa. Cred ca alegerile din decembrie au fost un exercitiu de lupta si cu ceva tot ne-am ales dar sunt convins ca, in afara aliantei inimoase ,puteam impune mai usor principiile si strategiile nostre politice. Recunosc ca nu eram inca pregatiti sa acoperim colegiile. In sfarsit, o dezvoltare nationala, bazata pe principiul meritocratiei si al Decalogului nostru, v-ar putea acorda dvs. si liderilor nostri sansa de a performa eficient in spatiul public. Va doresc sanatate si va asigur de toata consideratia.
3pzFqgew6n [01 October 2013 | 12:56:55]
Hola, Farlopa!Admeto que de la me0gia de Solsona no en puc dir gaire res, perque8 no ho conec i nome9s n\'he vist el Carnaval i la bandera enpsayola aquella que tenen a la tintoreria. Perf2 com tu tambe9 sf3c un alb7lucinat del programa de me0gia de Cuatro. c9s l\'fanic programa de la tele que quan no el veig me\'l gravo, i un dia que per error vaig programar el Cinco en comptes del Cuatro em vaig emprenyar molt.
Uryv74PSw [01 October 2013 | 15:48:10]
A mi m\'agrada me9s la se8rie que va despre9s del programa de me0gia que es diu Las vegas I spmere que et llegeixo que has anat a tal o qual lloc m\'entra una mica d\'enveja, Solsona, segur que e9s un lloc genial, la vaig cone8ixer en un programa de TVC-i on mostraven municipis de Catalunya, perf2 hi vull anar no veure-la per la TV. http://hvpngjyze.com [url=http://qbhzyipwo.com]qbhzyipwo[/url] [link=http://thocrtjl.com]thocrtjl[/link]
suLbGRBZw [01 October 2013 | 23:31:59]
cata maturitate in vorbe, in modul de gainrde, am ramas masca ! Sigur ai doar 11 anisori ? Esti geniala, dragam mea ! Nu mai fi trista, lumea e si mai nenorocita de atat, dar doar noi o facem din pacate cu mana noastra ! Din pacate insa, sunt persoane care cad la mijloc, cum ar fi copiii despre care vorbeai tu ! Copiii sunt niste ingeri, sunt nevinovati, si totusi platesc pentru greselile oamenilor mari. Felicitari tie pentru personalitate in primul rand ! Esti un mic MARE om !
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Romānul şi fair play-ul      [Pamflet]
de Ionel Bejenaru
Clipe de viaţă      [Memorii]
de Mihai Munteanu
Viaţa īntre fabulă şi apolog      [Eseu]
de George Manole
Oximoron      [Poezie]
de Constantin Bojescu
Copilul mut      [Poezii şugubeţe]
de Ion Pribeagu
Īn apărarea lui Eminescu      [Poezie]
de Fănica Bulgariu
Ţărānă uşoară, bădiţă Mihai!      [Memorii]
de Ioan Rotundu
Miniportrete īn catrene      [Poezii şugubeţe]
de Vasile Fetescu
Eseu cu… enigmaticul Eminescu      [Eseu]
de Cezar Vasilescu
Casa din trup      [Poezie]
de Cristina Şoptelea
Nor de stele      [Poezie]
de Sophy Bistriceanu
Timpul – ca un Everest…      [Poezie]
de George Manovici
Putrezim…      [Poezie]
de Demostene Botez