Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Trei poveşti cu tâlc managerial
[Pamflet]
de George Manole [alte lucrari ale acestui autor]

1. Babele
Aflat într-o librărie, privirea mi se opreşte asupra unei cărţi intitulat㠄Baba Lina”. Tresar de-a binelea fiindcă în copilărie (până pe la 14 ani, de când am plecat în lume), am fost vecin cu bătrâna căreia îi spuneam toţi „baba Lina”. Privesc portretul de pe copertă: seamănă perfect cu personajul copilăriei mele. Numele autoarei, Veronica A. Cara, nu-mi spune nimic, în sensul că nu poate fi din acelaşi sat cu mine şi, în concluzie, nici „baba Lina” ei.
Baba Lina, cea din satul meu, fie iarnă, fie vară, umbla cu un batic gros pe cap şi nu auzea bine. Avea un fiu care lucra prin armată, dar nu dădea cu lunile pe acasă, aşa c㠄baba Lina” mea era mai mereu singură. Mai ţin minte cum „baba Lina” mea găsea la toate o explicaţie. De aceea, la intervale destul de dese, repeta aceste vorbe: „Din cauză mamㅔ. Şi continua ce avea de spus. Găsind la toate o cauză, mă gândesc abia acum că această babă ar fi putut fi o bună politiciană sau chiar şefă pe undeva. Ştiu eu nişte şefi care atunci când le iese o treabă e… Numai datorită lor, iar când nu le iese…. E din cauza altora. Nu-mi amintesc nimic despre moar5tea „babei Lina” din satul meu şi asta mă face să cred că încă nu am capacitatea de a respecta lucrurile simple, capitol cheie într-un management al ideilor.

2. Ciobanul şi musafirul
Pe un vârf de munte, poate nu chiar unul dintre aceia în care ajung vulturii, un cioban îşi ducea viaţa de zi cu zi. În simplitatea lui, avea ca avere oile şi fluierul. Într-o zi se trezeşte cu cineva lângă el. De unde apăruse? Cum? Nu ştie nici azi. Înger nu era, zicea ciobanul, că se pricepea le ei. Mai fuseseră pe la îngeri, stătuse de vorbă cu ei şi i-ar fi recunoscut. Ba, mai mult, fusese pe la el şi Dumnezeu.
Şi cum vă spuneam, necunoscutul se apropie mult mai mult de cioban şi-i zice:
- Eu am puteri mari. Dacă vrei, de azi te pun manager în locul altuia de care nu-mi place…
- Nu! – răspunse categoric ciobanul.
- Îţi dau ce vrei tu!?
- Nu şi nu!
- Dacă refuzi îţi voi lua oile şi

fluierul.
Se gândi cât se gândi şi numai ce zice:
- Bine, de acord, dar mai întâi să fac o trântă cu acela căruia musai să-i iau eu locul. De m-o învinge, să rămână tot el. De l-oi învinge, mai vedem. Că, doară nu pot să-i iau locul fără să ne punem la un concurs, să vedem care-i mai bun.
Între timp acel cineva dispăruse. De atunci ciobanul nu mai poate scăpa de o tulbureală a minţii. Cum să explicăm noi că acel cineva nu putea fi decât ori diavolul, ori un politician.


3. Caii albi
De un an întreg mă chinui să întâlnesc un cal alb. Am mers prin pieţe, prin târguri, prin sate, dar nimic. Persistă în mine o întrebare: Mai sunt cai albi?
Albrecht Durer, pictor şi gravor german, un lucid şi rafinat reprezentant al Renaşterii, a fost tulburat uneori de nelinişti religioase. Pe acest fond au apărut ciclurile „Patimile” şi „Apocalipsa”. Admir pictura cu cei patru cai apocaliptici, operă a artistului amintit. Îmi place explicaţia protosinghelului Nicodim Măndiţă: „Aici vedem cu ochii spirituali, cum lumea cerească, pământească şi cea de dedesupt, este într-o plină mişcare cu o uimitoare repeziciune, ca şi apele ce ţâşnesc cu mari puteri din izvoarele lor izbucnitoare. Primele patru peceţi constituie o grupă aparte, conţinând diferite personaje şi personificări, pe care nu le găsim în celelalte trei peceţi. Aici, după deschiderea acestor patru peceţi, ni se descoperă cum lumea pământească este cutreierată în lung şi-n lat, de nişte misterioşi cai apocaliptici. Caii aceştia, în alergările şi isprăvile lor, îşi au legile lor şi rolul lor misterios, pus într-înşii de Atotcreatorul Dumnezeu. Care toate le iconomiseşte în binele omenirii. Caii în Apocalips, ca şi în proorocirea lui Zaharia, înfăţişează mişcarea, mersul lumii”.
Acelaşi Nicodim Măndiţă spune despre Calul Alb: „Culoarea albă a calului înseamnă curăţenie. Calul alb înseamnă şi biruinţă, victoria care este anunţată în mod clar. Culoarea albă mai simbolizează pe tânăra Biserică creştină, curată, care luptă până la sacrificiu pentru a ieşi biruitoare”.
Nu am văzut de foarte mult timp un cal alb, exact aşa cum nu am văzut nici şefi care să circule în maşini albe. Chiar, ce i-o fi apucat pe şefi să circule în maşini roşii, galbene, negre etc.?

(Georgică MANOLE, „Ierbarul cu… arici”)


Comentariile cititorilor
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Se plânge-n Paradis      [Poezie]
de Carmen Iacob
Confiscarea culturii      [Editorial]
de Ioan Rotundu
Bancuri evreieşti povestite de Florin Piersic      [Anecdote]
de Teşu Solomovici
Crocodilul de Botoşani şi tristeţile toamnei      [Poezie satirică]
de Ionel Bejenaru
M-a pus naiba să mă-nsor      [Folclor]
de Gheorghe Ţuculeanu
Pastilograme      [Epigrame]
de Mihai Schweitzer
Punctul cinci      [Schiţe]
de Ioan Rotundu
„Cetatea Hotinului” (destin de istorie)      [Scrieri documentare]
de Haralambie Holic
Fânul lui Fuică      [Schiţe]
de Ioan Rotundu
„Cuvântul Liber Dorohoian”      [Scrieri documentare]
de Gheorghe Amarandei
Monografia folclorică a zonei Mitoc – judeţul Botoşani      [File de monografie]
de Ilie Pascal
Pledoarie pentru muzicalitatea lui Eminescu      [Analiză literară]
de Lucia Olaru Nenati
Lăudărosul      [Poezii şugubeţe]
de Maria Baciu
Sfârşitul cărţii cărţilor      [Proză]
de Mihai Popa
Grupaj poezii      [Poezie]
de Ana Elena Ababei
Elegie      [Poezie]
de Rodica Achiţei
A fost…      [Poezie]
de Roxana Aioanei
Strigat-am către tine, Doamne...      [Scrieri documentare]
de Necompletat
Amintiri cu chipuri, locuri şi întâmplări      [Proză]
de I.D. Lăbuşcă
Morţii      [Scrieri documentare]
de Ion Bobu
Ospăţ cucernic (II)      [Pamflet]
de Costel Pricopie
Cu Popa, caii şi căruţa în baltă      [Proză]
de Gheorghe Chiţac
Bărbaţii altor femei      [Proză]
de Elena Cardaş
Grupaj de poezii      [Poezie]
de Elena Cardaş
Mi-e sufletul…      [Poezie]
de Necompletat
Legenda Sitnei      [Legende]
de Elena şi Octav Guţic
Dicţionar special (II)      [Analiză literară]
de George Manole
Citind „Despre limit㔠de Gabriel Liiceanu (V)      [Analiză literară]
de George Manole
Trei poveşti cu tâlc managerial      [Pamflet]
de George Manole