Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Fânul lui Fuică
[Schiţe]
de Ioan Rotundu [alte lucrari ale acestui autor]

Romică Fuică a fost un personaj pitoresc al cooperaţiei de consum. Viaţa lui, deşi destinată prin angajare să fie petrecută în birou, adunând şiruri interminabile de cifre, a avut un destin aparte. Romică se simţea mai bine prin bufete şi baruri decât să-şi petreacă timpul într-un birou cu pereţi mirosind a igrasie, înconjurat de vrafuri de facturi şi alte documente pline de cifre.
Când l-am cunoscut prima dată pe Romică era funcţionar, subaltern al soţiei sale Elena, şefa contabilă a cooperativei din Tudora. Bună profesionistă, soţia sa a fost mutată apoi la cooperativa din Flămânzi, unitate cu o activitate mult mai complexă. Firesc, Romică şi-a urmat soţia. La Flămânzi altă apă, pardon, tărie, se măcina prin bufete, inclusiv la restaurantul central. Soţia lucra de zor la descâlcit evidenţele proaste din anii anteriori venirii sale la Flămînzi, Romică se străduia de zor să bea tunuri după tunuri. Tunul însemna un amestec de lichior cu vodcă.
Bea Romică până se pişa pe el. Tot pişat l-a găsit într-una din zile şi preşedintele Palamaru. A scăpat ieftin Romică de mânia lui Palamaru. Ba, ca să fiu drept şi corect, l-a salvat prestigiul nevestei. De profesionalismul şi autoritatea ei nu s-a îndurat Palamaru să-i desfacă contractul de muncă. În schimb, pentru a nu mai fi văzut pişat în pantaloni prin centrul Flămânzilor, a fost detaşat la Ferma de ovine Prăjeni. Aici a primit ca sarcină să supravegheze recoltarea şi depozitarea fânului. Fânul se recolta pe undeva pe la Movila Părului, o zonă sălbatică, pustie, cu dealuri uscate şi pline de râpe, un fel de buze deschise în aşteptarea unui strop de apă.
Toată lumea spera că în această pustietate Romică va face o cură de dezalcoolizare. Ţi-a şi găsit! S-a orientat Romică. În prima zi a luat contact cu pustietatea locului şi a văzut cam cum se stă cu producţia de fân. A fost însoţit şi de şeful de fermă Colipcă, un cioban meşter în a ciupi tot timpul câte ceva în folosul personal. Pentru a

sărbători evenimentul, Romică a pus în coşul căruţei şi câteva sticle cu vodcă. Colipcă a adăugat şi un caş proaspăt, luat de pe comarnicul stânei pe lângă care au trecut, stână ce aparţinea tot de fermă. Câteva fire de ceapă verde, o băşică cu sare şi două pâini întregeau dopul pentru a merge vodca. S-au întors spre seară, bătuţi în cap de căldura uscată a văii dintre dealurile Movilei Părului, dar şi de vodcă.
A doua zi, Romică a stabilit strategia de lucru. El s-a trecut şef la bascula pe care urma să fie cântărite căruţele de fân, iar căruţaşii au fost trimişi să care căpiţele.
Până la venirea primelor căruţe încărcate trebuia să treacă ceva ore. Pentru a nu-şi pierde preţiosul timp, Romică a trimis în sat, la Prăjeni, pe un îngrijitor, să-i aducă ceva de băut. Numai că banii săi de buzunar, primiţi de acasă, se cam terminaseră. Privea Romică cu jale la buzunarele goale de te apuca mila. Asta până la sosirea primelor căruţe încărcate cu fân. Prima căruţă a fost cântărită şi trecută în perimetrul depozitului, la descărcat, la a doua, Romică chemă căruţaşul deoparte:
- Costică, pe aici prin Prăjeni sunt oieri care au nevoie de fân?
- Sunt, domn’ Romică.
- Cât cer pe kilă?
- 80 de bani, c-aşa-i preţul prin sat.
- Ia caută un client care să cumpere câteva căruţe de fân. Dăm cu preţul la jumătate.
S-au găsit clienţi. Cine nu s-ar fi înghesuit la aşa o pomană. Altă făină se măcina la moara lui domn’ Romică. Două căruţe intrau în depozitul de furaje, una era vândută. Avea bani de vodcă. L-au zăpsit oierii din Prăjeni. Îl îmbătau şi-l furau la cântar. Ba s-au fost făcut şi ai dracului. Cumpărau fânul cu 30 de bani kilul. A auzit Palamaru.
L-a adus din nou la Flămânzi. Măcar aici nu avea ce să vândă, că era sub ochii nevestei. S-a stins şi Romică. Pe la vreo 50 de ani. Băutura l-a băgat în mormânt.

(Ioan ROTUNDU, „Întâmplări hazlii dar adevărate”)


Comentariile cititorilor
un tip din Prajeni [06 January 2007 | 18:34:06]
Frate dar ce in urma esti?!?! astazi lumea mai citeste DLodge, Pelevin , makanin si tu te raportezi la niste nimicuri din comuna Prajeni! Bravo! Esti baiat destept!!!
Carmen Pasat [14 March 2009 | 17:07:12]
D-le Ioan Rotundu, ma declar fana articolelor d-voastra!Imi palce sinceritatea, dezvaluirea fara mistere a actiunii, ritmul vioi in care se misca personajele! Felicitari si-mi pare rau ca v-am descoperit abia acum.Sanatate multa!
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Se plânge-n Paradis      [Poezie]
de Carmen Iacob
Confiscarea culturii      [Editorial]
de Ioan Rotundu
Bancuri evreieşti povestite de Florin Piersic      [Anecdote]
de Teşu Solomovici
Crocodilul de Botoşani şi tristeţile toamnei      [Poezie satirică]
de Ionel Bejenaru
M-a pus naiba să mă-nsor      [Folclor]
de Gheorghe Ţuculeanu
Pastilograme      [Epigrame]
de Mihai Schweitzer
Punctul cinci      [Schiţe]
de Ioan Rotundu
„Cetatea Hotinului” (destin de istorie)      [Scrieri documentare]
de Haralambie Holic
Fânul lui Fuică      [Schiţe]
de Ioan Rotundu
„Cuvântul Liber Dorohoian”      [Scrieri documentare]
de Gheorghe Amarandei
Monografia folclorică a zonei Mitoc – judeţul Botoşani      [File de monografie]
de Ilie Pascal
Pledoarie pentru muzicalitatea lui Eminescu      [Analiză literară]
de Lucia Olaru Nenati
Lăudărosul      [Poezii şugubeţe]
de Maria Baciu
Sfârşitul cărţii cărţilor      [Proză]
de Mihai Popa
Grupaj poezii      [Poezie]
de Ana Elena Ababei
Elegie      [Poezie]
de Rodica Achiţei
A fost…      [Poezie]
de Roxana Aioanei
Strigat-am către tine, Doamne...      [Scrieri documentare]
de Necompletat
Amintiri cu chipuri, locuri şi întâmplări      [Proză]
de I.D. Lăbuşcă
Morţii      [Scrieri documentare]
de Ion Bobu
Ospăţ cucernic (II)      [Pamflet]
de Costel Pricopie
Cu Popa, caii şi căruţa în baltă      [Proză]
de Gheorghe Chiţac
Bărbaţii altor femei      [Proză]
de Elena Cardaş
Grupaj de poezii      [Poezie]
de Elena Cardaş
Mi-e sufletul…      [Poezie]
de Necompletat
Legenda Sitnei      [Legende]
de Elena şi Octav Guţic
Dicţionar special (II)      [Analiză literară]
de George Manole
Citind „Despre limit㔠de Gabriel Liiceanu (V)      [Analiză literară]
de George Manole
Trei poveşti cu tâlc managerial      [Pamflet]
de George Manole