Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
La Ipoteşti, pentru Eminescu
[Scrieri documentare]
de I.D. Marin [alte lucrari ale acestui autor]
(Fragment)
… Īn anul 1939, la Ipoteşti s-a observat cea mai intensă activitate. Īncă de prin luna ianuarie preşedintele Irimescu a făcut cereri pe la diferite instituţii, ca să capete bani, pentru pictura bisericii, iar rezultatele s-au făcut simţite, fără multă īntārziere. Uzinele de fier şi Domeniile din Reşiţa la 18 aprilie i-au trimis 10.000 lei, generalul Victor Dombrovschi – primar general al Capitalei, fost elev al liceului „Laurian” – i-a făcut surpriza cu 250.000 lei din partea capitalei. Primind asemenea donaţie care a produs o explozie de bucurie, Irimescu, cu tot comitetul l-au declarat pe generalul Dombrovschi, membru de onoare. Apoi a mai primit 50.000 lei de la Ţinutul Prut şi 20.000 lei de la Ministerul Cultelor şi Artelor.
La vārsta sa foarte īnaintată, de 91 de ani, Irimescu īncă īşi mai amintea - deşi foarte vag – de unele ajutoare primite de la Primăria oraşului Botoşani, de ajutorul dat de toate comunele din judeţ, care, cānd Irimescu era prefect, erau obligate să prevadă īn bugetele lor contribuţii băneşti pentru construcţiile de la Ipoteşti; apoi de ajutoarele primite de la Ministerul de Interne, de la Ministerul Instrucţiunii, de la Casa Biserici, de la Camera de Comerţ, de la serbările date cu plată, de la Societatea Sportivă Dragoş Vodă, de la Casa Centrală a Asigurărilor Sociale şi de la Colegiul Sf. Sava, dar cānd au contribuit acestea? Şi cu cāt anume? Nu-şi mai putea aminti. Comitetul n-a ţinut o evidenţă scriptică, n-a īntocmit dosare de venituri şi cheltuieli, n-a fost controlat de nimeni din partea statului. Hārtiile comitetului le-am găsit īmprăştiate prin diferite dosare din arhiva Prefecturii, īn alte dosare din arhiva Protoieriei, īn dosarele parohiilor Cucorăni şi Mihai Eminescu, iar cāteva chitanţe se găsesc īn mapa D. Rusu, donată Arhivelor Statului din Botoşani, după moartea acestuia. Īn asemenea situaţie, nu-i de mirare că preşedintele comitetului n-a ştiut niciodată cāţi bani s-au cheltuit la Ipoteşti pentru biserica cea nouă. Īntr-o cerere trimisă către Ţinutul Prut, la 16 ianuarie 1939, preşedintele Irimescu scria că, pānă
la acea dată, biserica a costat corca 1.000.000 lei.
Īn raportul trimis la Ministerul de Interne – Direcţia Arhitecturi (18 mai 1943), a afirmat că totul s-a lucrat cinstit cu mare economie şi nu s-a depăşit suma de 1.900.000 lei (vezi mapa D. Rusu), iar īntr-o scrisoare pe care Irimescu mi-a trimis-o la 20 mai 1971, se află o afirmaţie mai aproape de adevăr: După aprecierea mea lucrările de la Ipoteşti au costat īntre 2 şi 3 milioane. Eu nu mă ocupam cu dosarele, iar actele toate le avea Rusu.
Īn primăvara anului 1939 pentru pictarea bisericii a fost angajat profesorul pictor Petru – Remus Troteanu de la Academia de Arte Frumoase din Iaşi. Īn acelaşi timp a fost reparată biserica cea veche; reparaţia ei n-a costat mai mult de 12.500 lei (chitanţa se află īn mapa D. Rusu).
Cimitirul cel vechi, de lāngă biserică, a fost īnchis; s-a deschis un cimitir nou, pe Bobeica. S-au pus grilaje de fier la mormintele Eminovicilor. S-a īnceput lucrarea la clopotniţa cea nouă.
Īn faţa casei memoriale s-a amenajat un mic parc, s-a făcut şi o fāntānă, ca să fie la īndemnă apa necesară pentru udatul arbuştilor plantaţi, iarba şi florile. La biserica cea nouă s-a instalat un paratrăsnet. Pictorul Ştefan Stroini din Botoşani, a montat pe zid, īn jurul bisericii, un brāu de talere de teracotă, avānd pe ele stema ţării, stema Moldovei şi stema judeţului, toate colorate īn email ripolin şi suflate cu aur, iar pe faţada bisericii tot el a montat şi două lăţimi de chenare, īn arabescuri. Toţi lucrau cu mare zor, ca să fie toate gata pānă la 15 iunie cānd se īmplineau 50 de ani de la moartea poetului. Dar de-abia īn ultima vreme s-a putut afla că tot atunci, la Ipoteşti, se va pune piatra fundamentală, la un nou local de şcoală, care va purta numele lui Mihai Eminescu. Şcoala aceasta, fără localul ei, a trăit o viaţă tristă prin case străine şi necorespunzătoare. („La Ipoteşti, pentru Eminescu”, de I.D. MARIN)

Comentariile cititorilor
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Georgiana ELEZĂU –o tānără ce speră să ne cucerească      [Poezie]
de Georgiana Elezău
Memorii      [Scrieri documentare]
de Demostene Botez
Jurămāntul lui Hipocrate      [Proză]
de Elena Florica Şuster
Grupaj de poezii      [Poezii şugubeţe]
de Constantin Puiu
Cartea cu anecdote circumcise      [Anecdote]
de Teşu Solomovici
Crocodilul de Botoşani şi mătuşa      [Poezie satirică]
de Ionel Bejenaru
Muribunda      [Proză]
de Viorel Buliga
Decebal Gavrilescu      [Scrieri documentare]
de Necompletat
Dumitru Petraş – un poet ajuns la vārsta semicentenară      [Poezie]
de Dumitru Petraş
Iluzie adevărată      [Poezie]
de Lavinia Anghel
Grupaj de poezii      [Poezie]
de Alexandru Căzăcuţ
Fericirea s-a ridicat viguroasă din mormīnt      [Schiţe]
de Costel Pricopie
Petec de toamnă      [Poezie]
de Cristian Bejan
Strămoşii      [Poezie]
de Doru Petrariu
Corespondenţa prof. Iosif E. Naghiu cu academicianul Mihai Ciucă      [Cronică]
de Paul Ungureanu
Mihai Ciucă īn Jurnalul Marthei Bibescu      [Scrieri documentare]
de Paul Ungureanu
Eseu cu… papuaşi      [Eseu]
de Cezar Vasilescu
Plecarea din Troia      [Poezie]
de Viorel Buliga
„Fulgerul”      [Scrieri documentare]
de Gheorghe Amarandei
La Ipoteşti, pentru Eminescu      [Scrieri documentare]
de I.D. Marin
Citind „Despre limit㔠de Gabriel Liiceanu (X)      [Analiză literară]
de George Manole